Lena

Lena

Ordningen återställd här på Stockabo!

HundarPosted by Lena Mon, September 12, 2016 21:14:45

I dag går vi in i vardagslunken igen. Valphagen är nerplockad och gräset klippt. Valprummet har blivit ommöblerat och det är svårt att tänka sig att det bara för någon vecka sedan var fullt ös och kaos där inne. Det står heller inga toarullar lite här och där och doften av kiss och trycksvärta är ett minne blott. Även tvättmaskinen återgår till det normala, den har varit en riktig trotjänare under valptiden här. Hela 220 tvättar har det blivit, med enbart valptvätt!

Finn som väntat på valp härifrån i dryga 2 år var sist ut att hämta sin nya kamrat. I lördags var det dags för henne att flytta ut. Lite vemodigt var det allt då hon bott här som ensamvalp i nästan en hel vecka. Under den veckan vi hade henne här hann vi med både små promenader i omgivningarna här, samt ett besök hos syster S. Inga konstigheter att komma till ett nytt ställe och hälsa på. Full fart på systrarna! Rapporter från Finn är positiva och Selma kan inte få det bättre!

Fräcka har tagit alla valpars flytt med ro. För varje valp som lämnat oss har hon fått gå med ut för att vinka av dem. När de satt sig till rätta i bilen har hon kört in huvudet och konstaterat att nu är det dags. Sen har hon glatt följt med oss in, likadant var det med Selma som flyttade sist. Hon känner nog på sig att alla valpar fått de bästa hussar och mattar man kan tänka sig och att vi förr eller senare ses igen.

Nu tar vi semester från valpgörat för denna gång. Nu blir det Fräcka och Ojzan som åter får all den uppmärksamhet de förtjänar, med all vad det innebär. Sen får framtiden utvisa när det är åter är dags att bygga upp cirkus Bardlands igen!

Detta inlägg får avsluta valpbloggen för denna gång. På återseende!

Selma kollar in mamma Fräcka som får ett bad smiley
Äntligen får även jag en egen husse. Kärlek smiley
Nyfödda och precis hemkomna från djursjukhuset smiley
Lycka till i livet önskar vi vår godiskull smiley

// Lena

1 valp, lätt som en plätt!

HundarPosted by Lena Wed, September 07, 2016 16:27:19

Eller vad säger ni som nu har hämtat er valp?

Sen i måndags har vi nu bara lilla Selma (CoCo) kvar här hemma. Henne kommer husse Finn och hämtar på lördag, sen är ordningen återställd här hemma. Visst kommer det att bli lite tomt här när alla flyttat. I hela 8 veckor har vi haft fullt focus på de små och deras välbefinnande. Allt har kretsat kring dem med allt vad det innebär, så viss omställning blir det även för oss. Många tror att det är svårt att släppa taget och vinka av dem, men efter 8 härliga, spännande och jobbiga veckor är det dags för valparna att få egna hussar/mattar som kan engagera sig fullt ut för var och en av dem. Men visst känns det ändå lite vemodigt när de åker i väg. Vi är oerhört glada för våra valpköpare och tror och hoppas att vi kommer att ses mycket fram över! Så vi har inte sagt hejdå till valparna, utan på återseende!

Vi har fått glada rapporter från alla valpar som klarat hemresan bra och som nyfiket kollat in sina nya omgivningar och är trygga. Busiga i vaket tillstånd för att sen sova som stockar när de slår sig till ro. Såg en filmsnutt på Shaggy som sov under köksbordet medans en robotdammsugare jobbade för fullt runt omkring honom utan att han rörde en fena.

Selma har nu tagit steget fullt ut här och rör sig fritt i hela huset och sover med oss i sängen. Helt klart en omställning för henne också när hon blivit ensamvalp här i huset. Tror inte hon klagar speciellt mycket nu när hon som ensam valp får all uppmärksamhet.
S bor kvar här i Vårgårda hos våran son Kalle och hans fru Mikaela. Så henne får vi fortsätta följa på nära håll. Barnbarnet Theodor 5 år har redan superinkallning på henne, de har han tränat med alla valpar redan i valphagen. Familjens 2 dvärgschnauzrar har fått lite att stå i!

Här har vi Svea som kommer att kallas Hera. Hon bor på bryngenäs slott utanför Alingsås. Matte Åsa Kaså hade tidigare Bardlands Fedina. Då Åsa och Frank är ägare till Alingsås djursjukhus kommer hon nog att tillbringa en del tid där. Det var där hon och syskonen såg dagens ljus.


Skojja har flyttat hem till Barbro Svenningson och Christer Edfeldt i Vaggeryd. Hennes nya kompis är riesenschnauzern Sorry som Barbro tävlar elitspår med. Skojja hoppas vi ska bli en liten rapportstjärna.

Shaggy har blivit värmlänning och bor i Karlskoga med Theres Äremalm. Med sina tidigare riesen har Theres tränat räddning, så det blir det nog för Shaggy också. Therse har också fixat en handler som ska springa vänstervarv. Han är en snygg kille!

Här är Saga med husse KA. Flytten gick till Göteborg. KA hade tidigare internationella räddningshunden Carlshill´s Amanda som är släkt med Fräcka. KA jobbar med att utbilda hundförare inom försvaret. Vad Saga får för utbildning får framtiden utvisa.

Scooby-Doo har flyttat till Dalarö och skärgården. Matte är Mia Lindblom. Scooby är Mias 3:e hund från Bardlands. Hugo som föddes 2002 var utbildad räddningshund både på land och till sjöss. Räddningshunden Bardlands Prins Putte får nog lite att stå i nu när det blivit smått i huset!

Sherry har flyttat till Inger och Ingemar Russberg som bor på Vargön. 1995 föddes Bardlands första kull, därifrån hade Inger A´Clipper som var bevakningshund för hemvärnet. Nu har de Bardlands Lufsen som är en glad pensionär på 10 år. Vi får hoppas att Sherry visar lite vördnad och respekt för sin nye kompis!

Lilla Selma ligger i "finsoffan" och tuggar märgben i väntan på sin husse. Inget är som väntans tider!

// LenaValptest och besiktning!

HundarPosted by Lena Thu, September 01, 2016 23:05:54

I dag fick vi genomfört valptesten för våra godisar. Det bjöds inte på några större överraskningar. Som vi sett hela tiden var alla sociala och tog fin kontakt med figuranten Lars-Anders. Testen börjar med att vi sätter in dem i ett okänt rum som vi fixat i verkstaden. Där tittar vi på hur de undersöker rummet/miljön och tar tid på när första gnället kommer. Först när det kommer ett riktigt skrik är det dags för figuranten att komma in. Kommer inget skrik går figuranten in efter 5 minuter. Samtliga tog fin och lugn kontakt självmant utan att tveka. Figuranten rör sig runt i rummet och vi tittar på hur valparna följer och håller kontakt. Sen är det dags att titta på ”tendens att springa efter och gripa föremål”, en boll. Samtliga valpar har apporterat i dag. Reaktion med främmat föremål kommer sedan. I detta fall en fotboll. Där gör alla exakt lika. Går fram och nosar, leker ej med bollen förrän den rullas. Sen följer social konkurrens, ”kamplek” De flesta drar kraftigt med huvudskakningar och morr hörs när de kommit i gång ordentligt. Vi provar också ljudkänslighet med 2 metallföremål som slås ihop ett par gånger. Ok på samtliga som leker efteråt. Vi är nöjda med vår test!

Efter mat och vila var det dags att besöka djursjukhuset för besiktning. Ca 2 mils bilkörning med skönsång. UA på samtliga punkter i protokollet gällde för alla. På hemvägen var de nog en aning möra för sista milen sov alla! Några hade mått lite illa och kräkts så lite tvätt och ans väntade när vi kom hem.

I natt är det sista natten med gänget för 2 av valparna som flyttar i morgon.

Trivs i biabädden smiley
Märgben är smaskens smiley

Smakar gott i hela munnen och för kliande tänder smiley
Laddar batterierna smiley
Så här ser det ut innan John Blund kommer förbi smiley

// Lena

Bilåkning!

HundarPosted by Lena Sun, August 28, 2016 21:56:50

I dag var det dags för de små godisarna att träna bilåkning. Med tanke på att de föddes på ”vårt” djursjukhus blev detta andra gången för dem. Denna gång var de ju mera medvetna om vad som hände. Det blev en liten tur på ca 5 km innan vi parkerade nere vid vår sjö. In med 4 valpar i varje bur, Ojzan och Fräcka fick ta plats framför i ett nerfällt baksäte. Alla sjöng och lät under turen, men ingen kräktes eller verkade må dåligt. Väl framme hade vi laddat med både filmkamera och vanlig kamera för att dokumentera det hela. Men det blev inte mycket filmat då vi hade fullt sjå att hålla reda på alla. Som tur var hade vi Kalle och Mikaela med oss, annars vette sjutton om vi hade rett upp det hela. Vi trodde att det hela skulle gå lugnt till när de kom ut på okänd mark. Men icke! Så fort de kom ut ur bilen var det fullt ös som gällde och alla sprang omkring åt alla håll helt obekymrade. Eftersom vi var 4 som höll koll på de små försökte vi koncentrera oss på 2 var. Inte helt lätt vi ropade komsikomsi på de små, och till varandra ”hur många har ni där??” . Efter en svettig stund fick vi samlat ihop alla i bilen och kontrollräknat igen för femtielfte gången. På vägen hem var det något lugnare i bilen och efter en kort stund här hemma efter lite majsvälling sov alla gott en bra stund med små ryckningar i hela kroppen.

Regnet har mestadels vart ihållande här i dag. Lite motvilja att gå ut, men när de väl kommit ut och blött ner sig har det vart full rejs i valphagen. Mycket bus inomhus har det blivit. Vi har det senaste lyft in valparna en och en i vardagsrummet så de har fått spatsera omkring där och upptäcka lite nytt. Att se på TV var något nytt och en häftig upplevelse. Helt plötsligt när vi satt där med en valp upptäckte vi att vi hade 2 valpar i rummet. Någon hade tatt sig över kanten på tunneln och ville vara med. Detta upprepades några gånger av olika valpar. Alltså dags att lägga på taket på tunneln! Så nu kan vi fortsätta att sitta själva i vardagsrummet, och själva välja om vi vill ha sällskap där. Att det nu blev mörkare att passera tunneln hade ingen något problem med.

Hade tänkt genomföra valptest i dag. Men pga vissa omständigheter blev det inte så. Vi får se om det blir möjligt i morgon. Alla valpar har i alla fall vart utanför valphagen en och en. De visar stor nyfikenhet och är ganska obekymrade.
Blött att ta sig ut i dag smiley
På väg smiley
Spännande med nya marker smiley
Hur kul som helst smiley
Gammal båt måste undersökas smiley
På väg mot sjön smiley
Många nya dofter smiley
Och många suddiga kort på en brokig skara smiley

// Lena

Flytten närmar sig med stormsteg!

HundarPosted by Lena Thu, August 25, 2016 11:59:28

Förstår inte hur det är, trots tidiga mornar, sena kvällar samt lite vakentid på natten tycker jag inte att dagen räcker till. Finns några saker till som vi ska klara av innan flytten. Så det är inte mycket annat att göra än att ta ännu några dagar ledigt från jobbet. Är ganska mycket pyssel nu med de små och allt runt omkring, så det blir bra!

Alla är väldigt sällskapliga! Särskilt märks det nattetid då de sover själva i valprummet. Om någon av dem vaknar mitt i natten och plötsligt kommer på att ” Hjälp vi är själva här”! Blir det genast högljudda protester som ingen orkar höra på så värst länge. Då får vi gå in till dem och trösta och berätta att de snart kommer att få en alldeles egen husse eller matte som de inte behöver dela med 7 syskon. Då somnar de snart gott igen.

Solen fortsätter att lysa i valphagen, även om nätterna är kyliga. Ojzan är mer i valphagen än Fräcka för tillfället. Medan Ojzan spatserar omkring med de små och håller ordning på alla föremål (som hon också gärna snor med sig och lägger utanför hagen) ligger mamma Fräcka och gassar på altan. Ojzan är också den som håller koll på besökare och vill gärna godkänna både tvåbenta och fyrbenta innan de får lov att komma in. När det är okejat och klart blir i alla fall inte de tvåbenta av med henne. Så man kan säga att hon hittat sin uppgift i flocken. Och tur är väl det då det inte blir så mycket annan aktivitet i nuläget då allt kretsar runt valparna. Fräckas uppgift blir allt mer att fostra. Det kan hända att någon av valparna först ignorerar den första tillsägelsen, då tar hon om det igen och snart blir det ordning och reda, åtminstone för en liten stund. Hon är trots allt en ganska tåliga mamma. När hon i stående ställning tar emot alla 8 då de vill ha en stund i mjölkbaren är det nästan så att alla tassar släpper mark.

Valparna har också hunnit bekanta sig med vår katt Morris. Morris har alltid varit förtjust i Fräcka och är inte främmande för att ligga nära henne. Men sen valparna kom har det blivit konstigt här hemma tycker Morris. Kattluckan i köket är stängd förutom nattetid. Så nu får han lockas in på kvällen och bli buren genom köket. Men både katten och valparna är nyfikna små liv, så när dörren stod på glänt in till badrummet passade de på att presentera sig för varandra. Det var ett riktigt skådespel att se.

Nu laddar vi batterierna inför sista veckan!

Även före detta valpar trivs i valphagensmiley
Plopp smiley
Buskulsmiley
Nobless smileyOjzan har lite att hålla ordning på smiley
Ojzan och CoCo in action smiley
Fina flickorsmiley
Crispi smileyTosca smiley

// Lena

6 veckor och exteriörbeskrivna!

HundarPosted by Lena Fri, August 19, 2016 22:37:24

När valpar är 6 veckor ska man kunna se lite hur de kommer att se ut som vuxna. Tittar man när de är 7-8 veckor har de ofta dragit i väg åt nåt håll och är mer oproportionerliga. Så i dag har vi haft en god vän och uppfödarkollega här på besök som är riktigt duktig på anatomi. Mycket intressant att se och höra henne beskriva varje valp. Hela kullen fick excellent och endast små detaljer skiljde dem åt. Alla hade tillräckliga förbröst medans några hade utomordentliga. Bra bett och fina bakdelsvinklar, lite olika bredd på underkäkarna och framdelsvinklarna. Fina stop på flera. Några med bra bröstkorgsdjup vilket oftast saknas. Fronten/framdelen kan förändras när de växer till sig medans kors och bakdelsvinklar inte förändras nämnvärt. Vi får se hur det här stämmer när de vuxit i kostymen fult ut.

Dags för vägning igen. Största hanen Plopp har precis passerat 6 kilo. Tikarna och Japp ligger mellan 4200-4970 g. När jag jämför med tidigare kullar är dock Plopp ingen jätte utan ganska lik snittet medans övriga är något lättare enligt statistiken.

På dagarna är det fortsatt fullt ös i valphagen. Nyheter som presenteras där är intressanta vilket tyder på bra nyfikenhet. Leksaker som hänger i linorna måste bytas ut med täta intervaller, märks tydligt när man bytt ut någon leksak, då är alla där och kollar och anfaller. Fräcka har precis börjat med små tillrättavisningar när det gäller ordning och reda här. Och det är först vid 6 veckors ålder en valp kan ta en tillrättavisning så det är fantastiskt att se att allt är som det ska vara och hur de tar till sig.

Tänk att det bara är ca 2 veckor kvar innan godisarna flyttar hemifrån. Blandade känslor!

Rutschkana, mamma Fräcka håller ett öga smiley
En gammal tvättmaskinstrumma, spännande smiley
Bästa utsiktsplatsensmiley
Buskul smiley
Å här ligger min strumpasmiley
smiley
Vägning smiley
Kvällsrejs smiley

// LenaLugnet har lägrat sig!

HundarPosted by Lena Tue, August 16, 2016 23:04:09

Denna vecka har börjat bra. Semester igen och strålande väder. Det innebär att valparna vistas utomhus större delen av dagen. De kan vakna allt från kl 5 och framåt men är då oftast nöjda med att någon av oss går in till dem en stund för lite gos och att få lite di från mamma Fräcka. Sen kan vi somna om ett par timmar innan vi tar tag i dagen. Efter frukost och bus här i köket somnar de nöjda om medans vi städar undan i valprummet, när de sovit klart är det full rulle i valphagen. Vi presenterar nya sensationer undan för undan och alla visar stor nyfikenhet på nya attraktioner. Så här långt märker vi ingen större skillnad på valparnas sätt att vara. Exteriört finns vissa skillnader och jag vågar påstå att jag nu känner igen samtliga utan att se märkningen på dem.

Vi har fullt upp med besök här, både valpköpare och andra från Bardlandsfamiljen som bara vill komma och se och snusa lite på valparna, även grannar och övrig släkt besöker oss. Trevligt för oss och nyttigt för valparna. Hade ju inte varit roligt att sitta här med en kull och inte ha någon som hälsade på. Vårat ombud från Agria var här i dag med nyttig information och presenter till de små. Så nu har vi uppdaterat våra försäkringar till det bästa.

Nu när jag har semester kan jag ägna Ojzan och Fräcka lite egen tid när husse är hemma på förmiddagen. Körde några lydnadsmoment med Fräcka i dag vilket uppskattades stort. Hon var glad och ivrig men man märker att lydnad är färskvara så det kommer att finnas mycket att fila på. Men viljan finns!

Nu sussar de små liven gott och jag sitter här i lugn och ro i ett nysvabbat kök. Morgondagens foder har blötlagts och sista tvätten är upphängd och tvättmaskinen får några timmars ledighet. Har alltid undrat hur många maskiner tvätt man kör under tiden med en valpkull. Denna gång har jag koll på det. Vi har nu precis kört den 130:e maskinen! Snart väntar sängen innan det blir nya tag i morgon här i Bardlandsyran.
Picknick på "berget" smiley
Rinnande vatten i valphagensmiley
Nobless tar sig en tupplursmiley
Geisha har full focus smiley
Lekstugan är ett populärt tillhåll smiley
Fullt ös smiley
smiley5 veckor och nu registrerade!

HundarPosted by Lena Fri, August 12, 2016 13:59:39

Veckorna bara susar förbi och i dag är det 5 veckor sedan Bardlands S kull föddes. Stamtavlorna har kommit från SKK och alla har fått fina namn på S. Nu återstår bara att se vem som blir vem. Så snart ersätts arbetsnamnen till: Scooby-Doo, Shaggy, S, Selma, Saga, Svea, Sherry och Skojja.

Veckan som gått har bjudit på tråkigt väder och mest har de fått busa inomhus. Men mellan regnskurarna har de fått komma ut kortare stunder. Nyfikna små liv har undersökt och fått prova på att gå på olika underlag. För övrigt är de väldigt nöjda med att få vara med oss i köket som nu mera har blivit lekstuga.

Jag har avklarat min första jobbvecka efter semestern. När jag kommit hem runt halv ett på natten har det varit ett glatt gäng som tagit emot mig. Går jag inte in i valprummet snabbt nog blir det väldigt små upprörda röster därifrån. Så när Ojzan och Fräcka haft sin hälsnings ceremoni är det dags att ta klivet in till valparna för att först mocka lite innan det blir mys, Fräcka är med och delar ut lite nattamat. Efter det ska tidningar dras omkring och strimlas och de upphängda leksakerna ska dödas. Sen blir det lugn och ro och vi sover till runt 9 vilket känns riktigt bra. Jag var rädd att de skulle bli tidigt uppvaknande här när Husse går upp vid 6. Men de visar hänsyn till Matte som jobbar sent.

Nu är det dags för en ny semestervecka för min del. Så nu hoppas vi på bra väder och mycket utomhusvistelse! Besöken här är många vilket vi alla tycker är trevligt.

Nu börjar det bli stor aktivitet här och det vankas mat. Så nu är det dags att avsluta för denna gång!

Lite hjälp med fördisk smiley
Det här går ju bra!
Ljuset i tunneln smiley
Paus i tunneln smiley
Det här var kul smiley
På språng!
"Berg" är till för att bestigassmiley
Bäst att ladda om batterierna smiley

// LenaNext »