Lena

Lena

Mellanperioden.

HundarPosted by Lena Sat, February 10, 2018 21:29:50

Nu är valparna inne i den period man kallar mellanperioden, den inleds på 14:e dagen och varar till dag 21. Utvecklingen går här framåt, valpen diar fortfarande men på ca 18:e dagen kan man lägga märke till lapningsförsöken. I slutet av denna period brukar också första tanden spricka fram som brukar vara en hörntand i överkäken. Och i och med det börjar valpen att gnaga.

Uttömmningsreflexen finns fortfarande kvar men i slutet av denna period kissar och bajsar valpen utan stimulans från tiken.

Motoriken förbättras märkbart och koordinationen blir allt bättre. Vakentillståndet ökar och valpen vakentillstånd är nu ca 35%. Även luktsinnet utvecklas betydligt. Ögonen är nu öppna men synen är dålig. Valparna hittar inte varandra med hjälp av synen. Det är först vi ca 21:a dygnet valpen kan använda sig av synen. ”Sprittningsreflexen” uppträder ca dag 21, valpen börjar då att höra. Detta får vanligen utmärka slutat av mellanperioden.

Detta var lite fakta om vad som händer vår raskull i nuläget och vad som komma skall de närmaste dagarna. Vi kan konstatera att de följer skolboken exemplariskt.

I dag 16 dagar gamla var det dags för vägning igen. Och jisses vad de växer! Här är dagens resultat, hanarna först:

Taxen: 1480 g. Rottis: 1591 g. Bulldog: 1596 g. Mopsen: 1618 g. Terriern: 1520 g. Labben: 1576. Boxern: 1675. Tikarna, Akita: 1464 g och Lagotto 1364 g.

Nu sussar de gott i renbäddad valpsäng efter en liten smakportion med nötfärs blandat med äggula.// Lena