Lena

Lena

13 dagar och dags för första smakportionen!

HundarPosted by Lena Wed, February 07, 2018 19:35:16

Man delar in hundens valptid i perioder. 0-14 dagars ålder kallas för den neonatala perioden. Under denna period rör sig valpen ganska lite. Den diar ca 7-8 gånger per dag. De aktiva perioderna är korta, de utgör 2-15 % av den totala tiden som upptas av diande, resten av tiden sover valpen. Tömning av urin och avföring är helt och hållet reflexmässigt, den stimuleras av att tiken slickar mage och rumpa.

I morgon är våra små 14 dagar och går in i en ny period som kallas mellanperioden. Mellanperioden inleds med att ögonen öppnas och varar mellan 14:e dagen till 21:a dagen. Det hela stämmer bra för raskullen, i går började ögonen att spricka upp.

Dagarna rullar på och de små rashundarna växer så det knakar. De har börjat att ta sig fram på alla fyra nu, om än ganska vingligt. Dom sover så klart mest men när Fräcka kliver i valplådan blir det en väldans aktivitet och full fart för att få tag i en spene. Efter att ha diat en stund slocknar de och drösar ihop i en hög och somnar mätta och runda om de små magarna.

I förrgår 11 dagar gamla vägde vi de små liven och kunde notera att alla nio nu drygt fördubblat sin födelsevikt. Störst vid födseln var Mopsen och viktmässigt leder han fortfarande ligan, han vägde 1180 g. Lilla Akita har också ökat rejält men är fortfarande minst, 950 g stannade vågen på.

I dag var det dags att servera första matportionen. En liten, liten klick nötfärs som mosats ihop med ett ägg. För vissa tog det lite tid att fatta vad det rörde sig om men när de väl fått smak på det hela var det ett intensivt slickande och alla kunde tänka sig mer och tyckte nog vi var snåla. Men här gäller det att skynda långsamt för att vänja de små magarna!

Att få följa valpens utveckling från födseln är fantastiskt!

// Lena