Lena

Lena

Nöjda små valpar!

HundarPosted by Lena Sun, January 28, 2018 19:29:12

Det är otroligt lugnt och fint i valplådan. Förutom lite oro när valparna vaknar och lite gny när inte mjölken rinner till fort nog är det tyst. När de sover, vilket de mest gör mellan måltiderna rycker det i benen och huvudet precis som om de drömmer. Det är det som kallas aktiv sömn och som är en viktig process i valparnas utveckling och träning inför kommande tider.

I dag har vi vägt dem igen. Alla har ökat fint i vikt. Första dygnet är det inte ovanligt att man ser en liten viktnedgång, men samtliga har ökat från första början. Vågen är ett bra hjälpmedel för att se att allt är som det ska. Den som ökat mest var Boxern, hela 35 %. Även den minsta lilla tiken Akita hade i dag ökat 34 %. Så ett spann på 18 % till 35 % kunde vi konstatera, vilket är superbra! Sen är det ju så klart avgörande om de precis ätit när vi väger. Normalt brukar valparna fördubbla sin födelsevikt någon gång under 2:a levnadsveckan, men ökar valparna bara stadigt i vikt är tidsfaktorn inget att oroa sig för. Hellre en långsam men stadig ökning än en allt för ryckig.

Det är alltid en balansgång och funderingar på om tiken får lagom med mat. Jag är väldigt rädd för mjölkstockning som kan bli om det blir för mycket av det goda. Men just nu verkar det som att vi ger rätt mängd.

Så våran raskull följer så här långt skolboken. Fräcka håller rent och fint i valpbädden. Hon lämnar inte gärna sina små, men små turer blir det här på ägorna innan hon skyndar in för att se över sina små.

Våran Ojzan håller låg profil, hon står lite försynt utanför grinden intill valprummet för att kolla in valparna, vilket är helt ok för Fräcka.

// Lena