Lena

Lena

25 januari, T kullens födelsedag!

HundarPosted by Lena Thu, January 25, 2018 23:34:11

Efter en lång och kämpig onsdag för Fräcka föddes vår T kull natten till torsdag.

Det är faktiskt valparna som bestämmer när det är dags för födsel. När de är redo är det deras binjurar som signalerar till tiken att det är dags, tiken kan emellertid inte svara omedelbart på deras signaler. Så länge hennes äggstockar producerar dräktighetshormonet progesteron kan hon inte valpa. På något sätt måste därför äggstockens gulkroppar, som ansvarar för denna produktion slås ut. Detta sker med ett annat hormon, prostaglandin. Den här kampen kan pågå flera dagar hos vissa tikar. Progesteronet i sig är nämligen temperaturreglerande och då progesteronnivån sjunker, sjunker också tikens kroppstemperatur. När denna kamp sätter in kan man se hur tikens temp sjunker för att sedan stiga igen. Men när det verkligen är dags då sjunker tempen ordentligt. Denna temperatursänkning är det säkraste enskilda tecknet på att valpningen är omedelbart förestående. Så de senaste dagarna har termometern varit min bästa vän.

Som sagt, onsdagen var väldigt orolig. Fräcka bäddade och hässjade sig genom dagen. Klockan 01 gick vattnet och strax efteråt satte hon i gång att krysta. Första valpen föddes klockan 01,52 och sista, nummer 9 kom 04,55. Det var grabbarnas natt kan man säga! När det hela var klart kunde vi konstatera att Fräcka fått 7 hanar och 2 tikar. Det hela gick otroligt bra. Under valpningen tog hon väl hand om de små, åt extra god näringsrik mat och vilade även en del. När allt var klart blev det en motvillig tur ut som var snabbt avklarad medans Anders bäddade rent i valpsängen.

I dag har vi vägt och märkt upp valparna för att kunna följa deras utveckling och viktkurva. Dom har också fått sina arbetsnamn som vi använder innan de blir registrerade och får sina riktiga namn. Vi brukar ha tema på arbetsnamnen. T kullen blir vår raskull.

Låt mig först presentera hanarna, namn, dagens vikt och märkning:

  • Taxen, 454v g, huvud.
  • Rottis, 530 g, nacke.
  • Bullldog 509 g rygg.
  • Mopsen 578 g, kors.
  • Terriern 493 g, svans
  • Labben 525 g, v bog
  • Boxern 489 g, h bog

Tikarna:

  • Akita 419 g, v bak
  • Lagotto 465 g, h bak.

I dag har vi bara njutit av våra små rasvalpar och beskådat hur fint Fräcka tar hand om de små, likt nyblivna föräldrar som lever i sin egen lilla bubbla. Nu väntar sängen och förhoppningsvis en lugn natt!
Alldeles nyföddasmileyFullt i mjölkbarensmiley
Mätta och belåtnasmileyKvällsmyssmiley

// Lena