Lena

Lena

Socialiseringsperioden.

HundarPosted by Lena Sun, July 31, 2016 13:21:16

Denna period brukar man räkna från 3 veckors ålder fram till 3 månader. Lite fakta om denna period:

Socialt beteende : Det sociala beteendet utvecklas med sinnesorganens mognad , varför man inte talar om auditiv eller visuell kommunikation än.

Men det finns känselkommunikation , det ömsesidiga slickandet och sökandet efter kroppskontakt.

Ljud: “Sprittningsreflexen” uppträder ca: 21 dagen. Valpen börjar höra. Detta får vanligen utmärka slutet på mellanperioden.

Under socialiseringsperioden tar valpen kontakt med yttervärlden, den bygger också upp sociala relationer. Valpen får kunskap om sin egen art och det sociala livets regler. Kommunikation och regler lär den under hela socialisationen, men vid 7 veckor är lärotiden om egna arten avslutad.

Man observerar att mellan 3:e och 5:e veckan dras valpen till allt levande oavsett art.

Den lär sig känna igen olika arter på deras “ karaktäristika “ (specifika beteenden för arten).

Från 5 veckors ålder avtar intresset för arter som valpen inte förut mött.

Från den åldern övergår detta detta minskade intresse t.o.m. i fruktan.

Vi drar härav slutsatsen att den gynnsammaste perioden att lära känna vänligt sinnade arter börjar vid 3:e veckan och går mot sitt slut från och med 6:e veckan.

Våra valpar har boat in sig rejält i valprummet. Fräcka kan gå och komma som hon vill och även Ojzan har fått komma in i rummet för att, enligt henne ÄNTLIGEN fått snusa lite på de små.

I Fredags var det dags för hela flocken att avmaskas och vägas igen. Fram tills nu har vi haft en godislåda på vågen att sätta dem i vid vägning. Gissar att vi får hitta på något annat att stoppa dem i nästa gång vikten ska kontrolleras. Börjar bli trångt i den!

Sen ett par dagar tillbaka serveras nu majsvälling o nötfärs 2 gånger om dagen, vilket är söligt värre. Stora badlakan och tvätt efteråt är nödvändig! Men i dag gick det lite bättre då vi introducerade Bardlands matränna som Lars-Anders fixade för en herrans massa år.

De börjar bli riktigt trevligt att umgås med de små nu. De tar gärna kontakt och vill gärna slicka på oss och viftar på sina små svansar. Vi ser också hur de så smått börjar brottas med varandra och morrningar uppstår då. I dag har Husse hängt upp en lina i taket med leksaker som hänger ner. Än så länge har de inte märkt av dem då de i skrivande stund sover som små stockar. Vi får se vad de tar sig för med dem när de vaknar!
Fint o städat smiley
Gäller att komma åt varenda droppe smiley
Ok, här går det lite över styr smiley
Städpatrullen redo!!
Ordningen är återställdsmiley

// Lena