Lena

Lena

Första matportionen // Check!

HundarPosted by Lena Thu, July 21, 2016 21:17:04

I dag på 13:e dagen var det dags för lite annan föda än modersmjölken. En liten minibullle stor som en lillfingersnagel, bestående av nötfärs med lite ägg i. Det tog lite tid innan de uppfattade att detta var en höjdare. När de väl kom på tekniken med att slicka i sig godbiten tyckte de nog att jag var snål. Men det gäller att vänja de små magarna i långsam takt! Hade gärna lagt ut en bild på detta ögonblick, men att både mata och fota är överkurs här. Det får vänta tills husse kommer hem!

Efter maten kollade vi dagens vikt. Man brukar räkna med att valpen fördubblar sin födelsevikt någon gång under andra levnadsveckan och det stämmer väl med vår kull. Det skiljer en del på de största och de minsta men alla har ökat och följt sin kurva fint. Plopp den störste hanen väger i dag 1318g och har ökat med hela 165% medans mista tiken Geisha väger 893g, hennes ökning är 133%. Nu kan man tro att Plopp är en jättevalp men när jag kollar historiken och jämför viktkurvor från föregående kullar leder han inte den ligan. Och med facit i hand från föregående kullar kan jag konstatera att största valpen i kullen inte alls behöver bli den största hunden som vuxen.

Ögonen har öppnat upp sig på samtliga nu, men det innebär inte att de kan se ännu. Det tar ytterligare några dagar. Däremot ser man nu tydligt hur motoriken har förbättrats. När jag ska renbädda valplådan lägger jag dem på en pläd på golvet. Då kravlar de snabbt utanför pläden, så snart har jag nog världsrekord i att bädda rent!

Vi har haft en riktig högsommardag i dag. Så när Mathilda (dottern) med familj var här i dag passade jag på att ta med mig Fräcka och Ojzan ner till sjön för lite bad, man såg hur de njöt. För Fräckas del var det första gången hon var av gården sen valparna kom. Efter att ha blivit frotterad var det snabbt in till valparna för att kolla läget, hon hade ju varit borta hela 30 minuter.

Nu längtar vi efter våran husse! När han åkte upp till Riesenlägret var valparna 5 dagar. Han kommer hem på söndag då är de hela 16 dagar så det har hänt en hel del med de små godisarna under tiden han varit borta.

// Lena