Lena

Lena

Äter, sover och växer!

HundarPosted by Lena Wed, July 13, 2016 20:46:04

Jag läser på om valpars utveckling:

0-13 dagar säger man att valpen är i den nyfödda fasen. De aktiva perioderna är korta, de utgör 2 – 15 % av den totala tiden som upptas av diande, resten av tiden sover valpen.

Två typer av sömn kan urskiljas: Den lugna korta sömnperioden, valpen ligger på sidan eller på magen utan att röra sig eller skrika, ibland sträcker den på sig och gäspar.

Den aktiva långa sömnperioden upptar 90 % av den totala sömnen. Man hör ljud och observerar olika rörelser i ben och kropp, man kan också se små ryckningar eller dallringar i musklerna i ansikte och öron samt rörelser i ögonlocken.

Det här stycket stämmer väl in på vår kull i nuläget. Lite turbulent kan det bli när alla vill äta på samma gång, annars råder lugn i valplådan. Fräcka är en duktig mamma som ger magmassage med jämna mellanrum, för att sen hålla snyggt och rent i valplådan när de små magarna kommit i gång. Hon har fortfarande bråttom in till de små när hon varit ute och rastat sig och lämnar bara valprummet när hon behöver ut. Maten till henne serveras oftast i sängen.

I dag har vi vinkat av husse som åkt till Kopparbo och Riesenläger. Vårt första läger var vi på 1996, då med vår första riesen Bardlands Axa som var född 95. Sen har det rullat på år för år. Jag har missat 3 läger sen dess pga valpar. Anders (husse) är en av dem som jobbar med riesenlägret så han behövs där och får fira 20 års jubileum utan mig. Jag och hundarna klarar oss bra, men lite konstigt känns det allt. Men jag vill inte byta med någon! Här är det valpmys på hög nivå. Ojzan är väl den som är lite missnöjd. Hon vill också gärna snusa lite på valparna, men det kommer inte på fråga säger Fräcka och när hon säger till vänder Ojzan artigt bort huvudet ”vill ju bara titta lite”. Hon kommer nog att få sin beskärda del som nanny när valparna tar sig ut ur lyan.

Inte mycket mer att tillägga i dagsläget, allt flyter på bra. Alla valpar har sin egen märkning, en lite dutt med tipp-ex som kanske kan ses på en del foton. Detta för att kunna följa upp bla vikt på var och en. Pojkarna har fått märkning baktill och flickorna fram.

// Lena